Czy to śniadanie czy to już deser? Pieczona owsianka piernikowa jest uniwersalna, bo możesz ją serwować kiedy chcesz 😀 Jest tak pyszna, że mogę ją jeść codziennie 😊 Ale kto to pisze największy fan owsianek i cynamonu 😛
Pieczona owsianka piernikowa – Składniki:
70g płatków owsianych (7 łyżek)
150ml mleka (szklanka 250ml)
100g jogurtu (u mnie grecki/łyżka ma ok 25g)
1 jajko
łyżka przyprawy piernikowej/łyżeczka cynamonu
pół jabłka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki masła orzechowego
2 łyżeczki mascarpone (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mieszamy płatki, mleko, jogurt, jajko z przyprawą piernikową i pokrojonym jabłkiem w drobną kostkę, albo startym na grubych oczkach. Wykładamy połowę masy, nakładamy na środek masło orzechowe. Przykrywamy druga połową masy. Pieczemy 27-30 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.
Po wyjęciu na środek położyłam na swoją porcję kostkę białej czekolady 😛 Pamiętajcie, że grudzień jest raz w roku 😀 Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK zamień mleko i jogurt na opcje roślinne. Może być tylko mleko, ważne, żeby owsianka nie był gęsta podczas przelewania do kokilek.
Przy alergii na BJ zamień jajko na dojrzałego banana. Z bananem owsianka jest klejąca, ale równie smaczna 😊
Na ciepło jesz łyżeczką, jak trochę ostygnie to można ją kroić 😊
Używam płatków błyskawicznych, albo górskie chwilę blenduję, wtedy owsianka wychodzi delikatniejsza.
Jeżeli nie lubisz cynamonu i przyprawy do piernika to po prostu pomijaj ją w moich grudniowych przepisach 😊
Zamiast jabłka możesz dać pokrojone śliwki, daktyle, albo orzechy.
Mascarpone koniecznie! I to więcej niż napisane 😍 ale masło orzechowe kompletnie mi tu nie pasowało. Być może dlatego, że ja nie lubię i mi psuło smak.