Jak wiecie wszędzie staram się przemycić jak najwięcej warzyw, pierwszy raz paprykę dodałam do pulpetów, ale na pewno nie ostatni 😉 I tak powstały paprykowo marchewkowe pulpeciki.
Paprykowo marchewkowe pulpeciki – Składniki:
400g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
1 duża marchewka
pół papryki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
20g kaszy manny
mała kajzerka+mleko do nasączenia (opcjonalnie)
przyprawy: pietruszka, majeranek, papryka słodka
*sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę paprykę i cebulę, kasze manną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i formujemy kulki obtaczając w mące. Robię pulpety dla Lilki, a do reszty dodaję sól i pieprz*. Wrzucamy do gorącej wody (z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i suszonych warzyw), gotujemy ok 20 minut.
Porcja rodzinna. Podane z ryżem, oliwą i koperkiem, brokułem oraz jogurtem ze szczypiorkiem.
Ania radzi:
Możesz użyć innego mięsa. Jeżeli użyjesz z indyka lub kurczaka dodaj namoczoną w mleku/wodzie kajzerkę.
Czy takie kotlety można mrozić?