Paprykowo marchewkowe pulpeciki

You are currently viewing Paprykowo marchewkowe pulpeciki

Jak wiecie wszędzie staram się przemycić jak najwięcej warzyw, pierwszy raz paprykę dodałam do pulpetów, ale na pewno nie ostatni 😉 I tak powstały paprykowo marchewkowe pulpeciki.

Paprykowo marchewkowe pulpeciki – Składniki:

400g mięsa mielonego wieprzowego z szynki

1 duża marchewka

pół papryki

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

20g kaszy manny

mała kajzerka+mleko do nasączenia (opcjonalnie)

przyprawy: pietruszka, majeranek, papryka słodka

*sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę paprykę i cebulę, kasze manną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i formujemy kulki obtaczając w mące. Robię pulpety dla Lilki, a do reszty dodaję sól i pieprz*. Wrzucamy do gorącej wody (z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i suszonych warzyw), gotujemy ok 20 minut.

Porcja rodzinna. Podane z ryżem, oliwą i koperkiem, brokułem oraz jogurtem ze szczypiorkiem.

Ania radzi:

Możesz użyć innego mięsa. Jeżeli użyjesz z indyka lub kurczaka dodaj namoczoną w mleku/wodzie kajzerkę.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Marta

Czy takie kotlety można mrozić?

MartyNa

Nareszcie coś dla nas🤪🥰