Wiecie, że uwielbiam dodawać wszędzie warzywa, miała być sama gruszka, ale czegoś mi brakowało i tak powstała owsianka z gruszką i pietruszką 🙂
Składniki:
400ml płynów (u mnie mleko owsiane)
100g płatków owsianych (u mnie górskie Melvit)
50g korzenia pietruszki (1 mała szt)
1 dojrzała gruszka
1 łyżka mąki migdałowej (migdały)
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy pokrojoną cienko pietruszkę, gotujemy aż płatki wchłoną płyny mieszając kilka razy. Zestawiamy z gazu, dodajemy gruszkę, przyprawy, migdały i blendujemy. Jeżeli wolisz gęstszą konsystencję to pogotuj jeszcze chwilę, jeżeli rzadszą dolej mleka podczas blendowania.
Porcja dla mamy i dziecka. Swoją porcję dosłodziłam.
Ania radzi:
Jeżeli wolisz owsiankę bez blendowania to zetrzyj na tarce pietruszkę.
Kardamon ma intensywny smak, więc uważaj, żeby za dużo się nie sypnęło.
Sprawdziłyśmy – cudo! Pietrucha idealnie zrównoważyła słodkość banana (u nas) i gruszki. Dzięki za super inspirację, wchodzi w jadłospis bobasa:))