Omlet Oreo powstał przez przypadek, zrobiłam omlet z kakao i kiedy wyłożyłam na talerz i nałożyłam warstwę kremu od razu mi się skojarzył z ciasteczkami Oreo 🙂 A w szafce mam ciasteczka (używałam do kremu w tortach :P) to sobie jeszcze udekorowałam. Uwierzcie, że tak podane śniadania od razu lepiej smakują.
Omlet Oreo – Składniki:
2 jajka
20g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
20g mąki migdałowej/zmielone migdały (możesz dać łyżkę mąki pszennej, orkiszowej jasnej)
10g kakao/karobu (1 łyżka)
50g jogurtu naturalnego/jogurtu wege (3 łyżki)
Przygotowanie:
Białka ubijamy, resztę składników miksujemy i łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu. Najlepsza do omletów jest mała patelnia. TUTAJ masz filmik jak przewracać omleta, żeby się nie rozpadł i model mojej patelni, której używam od lat (tania :P) Z przepisu wychodzi moja porcja. Lilce usmażyłam małego omleta z 1 jajka i to był błąd, bo spokojnie byśmy się tym najadły 🙂
Krem:
Zblendowałam 2 łyżki mascarpone, 2 łyżki twarogu i 3 łyżki jogurtu (dla siebie dodałam erytrol).
Ania Radzi:
Nie musisz ubijać białek jak nie masz czasu i tak wyjdzie, nie będzie taki puszysty.
Użyłam czarnego kakao, ale szczerze to nie zachwyciło mnie. Smakowo zdecydowanie klasyczne lepsze.
Bardzo fajnie wyrósł, ale chyba jest w nim za dużo kakao bo wyszedł bardzo gorzki i mała nie chciała go jeść, a ja musiałam posypać cukrem żeby go zjeść..