Szybkie, smaczne, chrupiące domowe nuggetsy z piekarnika polecają się na obiad 😛 Na pewno posmakują maluszkom i tym większym dzieciom też 😊.
Nuggetsy domowe z piekarnika – Składniki:
300g piersi z kurczaka/indyka
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mleka
przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz
płatki kukurydziane do obtoczenia
Przygotowanie:
Pierś kroimy w paski. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, mąką i przyprawami. Panierujemy kurczaka (najlepiej zostawić kurczaka w tej marynacie na 1h), a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190 st. 20-25 minut. Po 10 minutach przekręcam na drugą stronę. Porcja dla mamy, taty i dziecka. Podałam z pieczonymi ziemniakami i mizerią z cukinii 😛 Ziemniaki przygotuj jak tutaj, tylko potrzebują 10 min. więcej niż frytki.
Ania radzi:
Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć pierś z indyka.
Przy alergii na jajko oliwę/olej rzepakowy wymieszaj z przyprawami – natrzyj mięso, a potem panieruj w płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane z dobrym składem znajdziesz w Rossmannie. Możesz je zblendować lub jak ja rozkruszyć za pomocą tłuczka 😊.
Zrobiłam z polędwiczek i trzymałam mięsko trzy godziny w marynacie. Troszkę dłużej też piekłam. Wyszło przepysznie! Z przypraw użyłam pieprzu, czosnku i duuuzo słodkiej papryki.