Muffinki marchewkowe

You are currently viewing Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe sprawdzą się na śniadanie, deser i idealnie jako przekąska na spacer.

Składniki:

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
2 jajka

150g marchewki po obraniu (2 sztuki)

70g jabłka po obraniu (pół jabłka)

100ml oleju

100g mąki pszennej (10 łyżek)

50g mąki owsianej* (5 łyżek)

30g mąki kokosowej (3 łyżki, mogą być wiórki kokosowe)

3 łyżki zmielonych orzechów włoskich/brazylijskich

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki proszku do pieczenia i pól łyżeczki sody

*można zamienić na inną, albo użyć tylko pszennej

Przygotowanie:

Przesiać suche składniki do miski. Jaja ubijać aż masa zrobi się puszysta, dodać olej, po połączeniu dosypać startą na drobnych oczkach marchewkę, na dużych oczkach jabłko, orzechy, wymieszać i dodać suche składniki i delikatnie wymieszać(ja miksera używam tylko przy ubijaniu jajek, a potem mieszam wszystko drewnianą łyżką). Piec 160 st ok 45 min.
Lilce odkładam jedną muffinkę, a resztę dosładzam.

Wychodzi 10-12 szt.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

18 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wioletta

Jak przechowywać muffiny po upieczeniu?

Aga

A co to za biały krem na górze? Wygląda super, też taki bym chciała zrobić 🙂

Paulina

Pyszne te babeczki są. Ja zamiast mąki owsianej dałam orkiszową, bo taką akurat miałam i do ciasta dodałam mleka, bo wyszło mi mega gęste, aż ciężko było mieszać. Ale smak super 😍 Młoda pałaszuje aż miło 😀

Paulina

Tak, wiem, że gęste, ale mi wyszło tak gęste, że serio nie mogłam tego pomieszać, więc musiałam trochę je zluzować, bo bym musiała je chyba ugniatać i do foremek dawać kulki. Mleko w każdym razie na pewno temu ciastu nie szkodzi, a jednak łatwiej się z takim rzadszym pracuje.

Kasia

Bardzo fajne 🙂 Zrobiłam zgodnie z przepisem, piekłam przez 25 minut w 180 stopniach i wyszły ekstra. Smaczne, szybkie 🙂

Marta

A co można dać zamiast jajek?

Agnieszka

Właśnie włożyłam do piekarnika, ale wyszło mi bardzoo gęste ciasto, a trzymałam się przepisu i wszystko ważyłam 🤔 mam nadzieję,że wyjdą i będą pyszne 😀

Agnieszka

Wyszły super pyszne 😀 Twoje przepisy Aniu są the best 🥰

NATALIA

A jaki olej ? Zwykły czy olini dla dzieci ?

Mariola

Uwielbiam marchewkowe muffinki! Tylko w mojej wersji biorę Co najmniej 400g ugotowanej na parze marchwi – później ją rozgniatam razem z 2 dojrzałymi bananami i nie trzeba dosładzać 🙂 Tylko jeszcze nigdy nie dodałam orzechów…

Natalia

Można proporcje?