Muffinki marchewkowe sprawdzą się na śniadanie, deser i idealnie jako przekąska na spacer.
Składniki:
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
2 jajka
150g marchewki po obraniu (2 sztuki)
70g jabłka po obraniu (pół jabłka)
100ml oleju
100g mąki pszennej (10 łyżek)
50g mąki owsianej* (5 łyżek)
30g mąki kokosowej (3 łyżki, mogą być wiórki kokosowe)
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich/brazylijskich
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia i pól łyżeczki sody
*można zamienić na inną, albo użyć tylko pszennej
Przygotowanie:
Przesiać suche składniki do miski. Jaja ubijać aż masa zrobi się puszysta, dodać olej, po połączeniu dosypać startą na drobnych oczkach marchewkę, na dużych oczkach jabłko, orzechy, wymieszać i dodać suche składniki i delikatnie wymieszać(ja miksera używam tylko przy ubijaniu jajek, a potem mieszam wszystko drewnianą łyżką). Piec 160 st ok 45 min.
Lilce odkładam jedną muffinkę, a resztę dosładzam.
Wychodzi 10-12 szt.
Jak przechowywać muffiny po upieczeniu?