Tofu jest dobrą opcją dla osób, które nie jedzą mięsa, ze względu na wysoką ilość białka. U nas mięso jemy rzadko dlatego na obiad przygotowałam makaron z tofu w sosie pomidorowym.
Makaron z tofu w sosie pomidorowym – Składniki:
200g makaronu
1 kostka tofu
1 pomidor (opcjonalnie)
puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
papryka wędzona
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Mieszam oliwę z oliwek z wędzona papryką i czosnkiem. Tofu kroję w plastry lub kostkę, mieszam z marynatą i grilluję na patelni. Dorzucam pokrojonego pomidora i drobno pokrojoną cebulę, zalewam pomidorami z puszki. Mieszam z ugotowanym makaronem, odkładam Lilce, a do reszty dodaję sól i pieprz*, posypuję szczypiorkiem. Porcja rodzinna.
Ania radzi:
Polecam dodać do marynaty sos sojowy i miód, jeżeli robisz dla starszaków.
Zamiast pomidora można dodać paprykę (ja miałam tylko pomidora stąd pomidor znalazł się w sosie pomidorowym:))
Paprykę wędzoną możesz zastąpić papryką słodką.