Tutaj nie potrzeba proporcji, dodajesz tyle składników ile uważasz. Pamiętaj, że najprostsze dania są najlepsze. Makaron z czerwonej soczewicy z czosnkiem, masłem i tymiankiem to prosty obiad, który zrobisz w kilka minut. Takie kochamy!
Składniki:
200g makaronu (Lila miała z czerwonej soczewicy, my pszenny)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
świeży tymianek
parmezan, sól, pieprz*
Przygotowanie:
Makaron gotujemy, odsączamy, wrzucamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek, masło i mieszamy, na końcu tymianek. Odkładam Lilce i do naszej dodaję parmezan, sól, pieprz.
Ania radzi:
Tymianek najlepiej obcina się nożyczkami.
Makaron wrzucamy jeszcze gorący, żeby masło się rozpuściło.
Możemy jeszcze na talerzu posypać parmezanem-zalecane 😛
Pewnie się zdziwisz, czemu w niektórych daniach Lilka dostała parmezan, a tu nie. Z serów do tej pory jadła tylko parmezan i po obróbce, w tym daniu tylko go mieszamy, więc zrezygnowałam.
Zamiast masła możesz ten makaron zrobić ze słodką śmietanką 30%.
Wersja z oregano też jest pyszna 😉