Sezon na lody rozpoczęty 🙂 Nie mogłam się doczekać, bo uwielbiamy takie domowe. Jako pierwsze lądują na blogu lody jagodowe 😛
Lody jagodowe – Składniki:
150ml mleka kokosowego (u mnie Real Thai z kartonu)/mleka krowiego
100ml śmietanki 30%
40g jagód (u mnie mrożone)
2 łyżki różdżki smaku jagodowej Helpa (opcjonalnie)
+ erytrol/cukier w wersji dla starszaków i dorosłych
Przygotowanie:
Blendujemy jagody z mlekiem kokosowym i różdżką smaku. Oddzielnie ubijamy śmietankę i łączymy obydwie masy. Przelewamy do pojemników i mrozimy.
Z przepisu wyszły 4 lody + masa, którą zjadłyśmy w trakcie z Lilką 😉
Ania radzi:
Jeżeli pominiesz różdżkę smaku możesz dodać 10-20g jagód więcej.
Przy alergii na BMK pomiń śmietankę i dodaj jogurt wege.
Przy temp -15 st lody można jeść po 2 h.
Koniecznie spróbuj lodowego deseru mango-kokos.
Rewelacja 🤩