Kulki z tofu możesz zrobić na słodko lub wytrawnie. Na śniadanie bardziej pasuje na słodko, a na kolację na wytrawnie. Sam zdecyduj jaką wersję wybierasz? Na końcu wpisu podpowiem Ci z czym łączyć.
Kulki z tofu na słodko lub wytrawnie – Składniki:
180g tofu (cała kostka/Lidl BIO)
2 łyżki soku z cytryny
140g ugotowanej marchewki (2 sztuki)
50g płatków owsianych (5 łyżek)
łyżka masła orzechowego*
płaska łyżeczka cynamonu (możesz więcej)*
Przygotowanie:
Blendujemy tofu z sokiem z cytryny aż konsystencja będzie gładka, osobno płatki owsiane. Dodajemy ugotowaną marchewkę, masło orzechowe, cynamon i ponownie blendujemy, a na końcu płatki owsiane. Moczymy ręce w wodzie i robimy kulki. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Możesz dosłodzić. Ja nie słodziłam, polałam swoje kulki serkiem homogenizowanym, a Lilki jogurtem. Z przepisu wyszło 13 sztuk.
Ania radzi:
Zamiast marchewki może być ugotowany batat. Z batatem bardziej mi smakuje. Umieściłam marchewkę w przepisie, bo jest bardziej dostępna. Możesz spróbować dwóch wersji.
*Do wersji na wytrawnie pomiń cynamon i masło orzechowe, dodaj posiekane/suszone zioła, albo przeciśnięty czosnek przez praskę. Np pietruszka, czosnek, sól, pieprz.
Zblendowane płatki owsiane to inaczej mąka owsiana.
Przepis beznadziejny. Pulpety rozgotowane, zmarnowany czas i pieniądze. Dziecko musiało dostać słoiczek 🙁