Krem z zielonej fasolki szparagowej, która jest dostępna sezonowo, ale zimą możesz zrobić z żółtej, która jest dostępna mrożona.
Krem z fasolki szparagowej – Składniki:
400-500g fasolki szparagowej
1 ziemniak
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 mały por
3 listki laurowe
2 łyżki suszonych warzyw
1 łyżka koperku (u mnie suszony)
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i umieszczamy w garnku z pozostałymi warzywami. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 25 minut pod przykryciem. Wyciągamy liście laurowe i blendujemy. Podałam z mozzarella mini.
Ania radzi:
Warzywa zalewamy niewielką ilością wody. Ziemniaki dajemy na dół, a fasolka może wystawać.
Zamiast suszonych warzyw możesz dać piramidkę smaku, albo zalać warzywa bulionem.
Możesz na koniec dodać trochę śmietany.