Wczoraj robiłam kulki Raffaello i kiedy spróbowałam masy wiedziałam, że dziś na śniadanie musimy zjeść z Lilą kokosowy budyń z kaszy jaglanej.
Kokosowy budyń z kaszy jaglanej – Składniki:
100g kaszy jaglanej
ok 500 ml płynów (u mnie mleko krowie i mleko kokosowe Real Thai po 250ml)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki stałej części mleczka kokosowego/mascarpone (możesz pominąć)
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalewamy płynami, dosypujemy wiórki i gotujemy ok 25 minut, aż wchłonie płyny i się rozgotuje. Pod koniec dodajemy stałą część mleczka kokosowego. Zdejmujemy z gazu i blendujemy. Odkładam Lilce, żeby miała gęstsze, a sobie jeszcze dolewam mleka i chwilę blenduje.
Swoją dosłodziłam erytrolem.
Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Zrób podwójną porcję 😛
Możesz zużyć do budyniu płynną część mleczka kokosowego. U mnie 250ml to płynna cześć z puszki i reszta z kartonu. Może być tylko z kartonu.
Jemy właśnie z Patrykiem dla mnie miłośniczki kokosa sztosik on tez je ze smakiem także kolejny ulubieniec ❤️ Mascarpone dodałam, bo mleczka kokosowego nie mam 😉