Wiem, że lubisz przepisy, gdzie tylko łączysz ze sobą składniki, a jak nie trzeba wyciągać miksera to już w ogóle bajka 🙂
Od razu zdradzę Ci, że jogurtowe placuszki najlepiej będą smakować jak położysz na górę cienko pokrojone truskawki 😛
Jogurtowe placuszki – Składniki:
150g jogurtu naturalnego/wege/greckiego (u mnie grecki Pilos/1 łyżka ma ok 20g)
40g mąki orkiszowej jasnej (4 łyżki)
40g-50g* mąki pszennej (4 łyżki)
1 jajko
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Łączymy jajko z jogurtem rózgą, dodajemy przesiane mąki, proszek i sodę, mieszamy do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty z jednej strony. Z przepisu wychodzą 3 mniejsze placki i 5 większych.
Ania radzi:
Możesz zrobić na samej pszennej, albo orkiszowej jasnej.
*Ilość mąki jest uzależniona od tego jakich użyjesz i jaki typ oraz tego jaki dasz jogurt. Ciasto ma być gęste.
Robiłam z masłem rozpuszczonym i olejem w cieście, jak dla mnie lepsze są bez.
Jeżeli nie masz rózgi możesz krótki zmiksować, albo połączyć składniki ręką.
Powinna Pani zmienić ten przepis, ilość sody jest o wiele za duża, placuszki choć ładne o wyglądają apetycznie to nie nadają się do jedzenia. Wszystko wyrzucone