Jabłka w cieście, które dosłownie rozpływają się w ustach! Użyłam jabłek szara reneta, więc jeśli masz okazje, żeby kupić to koniecznie spróbuj z tą odmiana.
Jabłka w cieście – Składniki:
1 jajko
2 jabłka
100ml mleka/napoju roślinnego
80g mąki (dałam 40g pszennej i 40g owsianej)
szczypta cynamonu i proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w plastry, wycinamy środek nożykiem lub innym sprzętem np. kieliszkiem, a resztę składników ze sobą mieszamy. Ciasto najlepiej zostawić na 15min, żeby odpoczęło. Maczamy jabłko w cieście – wyjmujemy za pomocą widelca. Smażymy na złoty kolor. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Dla Maluszka najlepiej usmażyć beztłuszczowo lub przetartym papierem z olejem/oliwą.
Posypuje oszukanym cukrem pudrem – mąką kokosową lub mlekiem w proszku.
Oprócz szarej renety polecam jabłka, które są mało soczyste i się nie kruszą.
A jak będziesz chciał/a wypróbować innego jabłkowego przepisu to zajrzyj tu.
Pyszne. Zrobiłam większą porcję dla rodziców i malucha. Wszyscy pojedli 🥰