Gofry z kaszą kuskus i cukinią możecie jeść na śniadanie, obiad i kolację, na słodko i na wytrawnie. A robi się je w 10 minut 😉
Składniki:
40g kaszy kuskus
1 jajko
3 łyżki oleju
5 łyżek mąki pszennej/orkiszowej jasnej
50 ml mleka*
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
pół małej cukinii, oliwa z oliwek (dwie łyżki), czosnek, bazylia (ewentualnie inne przyprawy).
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut (3x więcej wody niż kaszy). Miksujemy wszystkie składniki, dodajemy kuskus i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy (najlepsza do gofrów powyżej 1000W). Cukinię pokroiłam w plastry, wymieszałam oliwę z czosnkiem i bazylią, wymieszałam z cukinią. Przed goframi włożyłam na chwilę do gofrownicy.
Lilka miała pokruszony twaróg, a ja fetę. Z przepisu wychodzą 3 sztuki.
*przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny
Ile to będzie gram ugotowanej kaszy?