Dyniowe naleśniki na maślance, pyszne, bardzo delikatne, więc proszę się z nimi delikatnie obchodzić 🎃. Jeśli kochasz dynię tak jak my to za chwilę wypuszczam mojego jesiennego e-booka #DyniuJemy.
Mnóstwo pomysłów na cały rok, bo dynię można zastąpić innym składnikiem.
Dyniowe naleśniki na maślance – Składniki:
100g puree z dyni
50g mąki pszennej /orkiszowej jasnej
100ml maślanki/mleka kokosowego
70ml wody (najlepiej gazowanej)
1 jajko
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i miksujemy wszystkie składniki. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu zmniejszając ogień. Na patelni 24cm wychodzą 4 sztuki. Jedliśmy je kilka razy i polecam z dżemem jabłkowym i masłem orzechowym, twarożkiem z pomarańczą i marakują, mascarpone i frużeliną owocową. I z żółtym serem, szpinakiem i jajkiem sadzonym.
Ania radzi:
Pamiętaj, że przy różnych odmianach dyni trzeba będzie dać mniej lub więcej wody. Możesz zrobić zamiast naleśniki z dyni to z puree z batata lub marchewki 🍠🥕.
Zamiast maślanki możesz dać napój roślinny, mleko lub wodę, a zamiast masła olej rzepakowy 2 łyżki.
Koniecznie spróbuj innych moich naleśników.
Z jakiej dyni robiła Pani nalesniki ? 🙂