Dyniowe naleśniki na maślance

You are currently viewing Dyniowe naleśniki na maślance

Dyniowe naleśniki na maślance, pyszne, bardzo delikatne, więc proszę się z nimi delikatnie obchodzić 🎃. Jeśli kochasz dynię tak jak my to za chwilę wypuszczam mojego jesiennego e-booka #DyniuJemy.

Mnóstwo pomysłów na cały rok, bo dynię można zastąpić innym składnikiem.

Dyniowe naleśniki na maślance – Składniki:

100g puree z dyni

50g mąki pszennej /orkiszowej jasnej

100ml maślanki/mleka kokosowego

70ml wody (najlepiej gazowanej)

1 jajko

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i miksujemy wszystkie składniki. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu zmniejszając ogień. Na patelni 24cm wychodzą 4 sztuki. Jedliśmy je kilka razy i polecam z dżemem jabłkowym i masłem orzechowym, twarożkiem z pomarańczą i marakują, mascarpone i frużeliną owocową. I z żółtym serem, szpinakiem i jajkiem sadzonym.

Ania radzi:

Pamiętaj, że przy różnych odmianach dyni trzeba będzie dać mniej lub więcej wody. Możesz zrobić zamiast naleśniki z dyni to z puree z batata lub marchewki 🍠🥕.

Zamiast maślanki możesz dać napój roślinny, mleko lub wodę, a zamiast masła olej rzepakowy 2 łyżki.

Koniecznie spróbuj innych moich naleśników.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Paulina

Z jakiej dyni robiła Pani nalesniki ? 🙂

Aga

Piękny kolor 😍 z powidłami śliwkowymi bez cukru są genialne, córka na początku była podejrzliwa (bo u nas naleśniki zwykłe były zielone), ale wyciągnęła dwa i stwierdziła, że pyszszszne