Przepyszny domowy serek malinowy, który smakuje jak almette z malinami.
Lila powiedziała, że to są lody a wiecie, że lody kocha, więc nie pozostaje nic innego jak robić.
Domowy serek malinowy – Składniki:
400g jogurtu greckiego
czubata łyżka miodu (u mnie miód malinowy)
garść malin (dałam mrożone 70g)
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Składniki mieszamy i przelewamy do gazy lub pieluchy położonej na sitku z miską. Zbieramy końce i zawiązujemy gumką. Wstawiamy do lodówki. Po ok 5h odciskamy serwatkę i wylewamy. Trzymamy w lodówce 2-3 dni. W tym czasie odciskamy raz dziennie.
Ania radzi:
Jogurt naturalny też może być, ale dłużej będzie się robił i wyjdzie mniej serka.
Przedstawiam kilka moich propozycji serków. Najlepiej sprawdzić po 2 dniach, bo dużo zależy od dodatków jakie dajemy.
Do wersji na słodko dodaj łyżkę cytryny i miód.
Do wersji wytrawnej szczyptę soli.
Miód podajemy po roku.
Sól również.
Wersja na słodko:
*owoce leśne (jagoda, malina, jeżyna), miód
*pomarańcza, kakao, daktyle
*różdżka smaku
*orzechy włoskie, miód
*cynamon lub przyprawa piernikowa
*wanilia
Wersja na słono:
*czosnek (świeży lub granulowany)
*zioła (koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia, kolendra)
*suszone pomidory, zioła prowansalskie
*rzodkiewka, szczypiorek
*ziarna: sezam, czarnuszka
*mieszanka przypraw: curry, garam masala, zioła toskańskie (moje ostatnie odkrycie, ale mają sól)
Przepychota!