Chyba nie ma dziecka, które nie lubi naleśniorów? 😛 Na blogu znajdziecie już kilka propozycji: biszkoptowe, klasyczne, buraczane czy szpinakowe. Tym razem miały być naleśniki budyniowe z nadzieniem bananowym, ale poszłam w eksperyment i część banana dodałam do masy 😛 i tak wyszły budyniowe naleśniki bananowe. No pycha!!!
Budyniowe naleśniki bananowe – Składniki:
1 jajko
90g banana (średni banan waży 120g)
100ml płynów (50ml mleka/50ml wody gazowanej)
opakowanie budyniu (u mnie 40g śmietankowy z Biedronki)
2 łyżki oleju rzepakowego/łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Uderzamy o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków i smażymy na średnim ogniu. Oddzielam brzegi łopatką i przewracam rękami na drugą stronę.
Z przepisu wyszły 4 szt. Podałam z twarożkiem bananowo orzechowym (twaróg, jogurt grecki, reszta banana, łyżka masła orzechowego).
Ania radzi:
Naleśniki wychodzą bardzo delikatne i najlepiej smażyć je na patelni ok 24 cm. Jeśli użyjesz większej dodaj łyżkę mąki do masy.
Pamiętaj, żeby wymieszać masę za każdym razem przy nabieraniu ciasta.
Tylko mi wyszły tłuste?