Omlet biszkoptowy, czyli biszkopt z patelni podany z malinami i jogurtem. Trochę jakbym taki mały torcik jadła na śniadanie, edit: byśmy jedli, bo z tego przepisu najadła się nasza trójka.
Składniki:
4 jajka L
100g maki pszennej(10 łyżek)
2 łyżki oleju
150g jogurtu (naturalnego/greckiego/wege)
Przygotowanie:
Ubijamy jajka aż masa będzie puszysta (patrz zdjęcie), dodajemy olej, jogurt i na najniższych obrotach chwilę miksujemy. Dosypujemy mąkę , mieszamy chwilę mikserem, a najlepiej drewnianą łyżką zgarniając od spodu.
Usmażyłam Lilce na osobnej patelni, a do naszej porcji dodałam słodzony aromat waniliowy. Smażymy na rozgrzanej patelni, zmniejszając moc (u mnie 4/14) pod przykryciem ok 10 minut. Przewracamy za pomocą przykrywki (patrz film).
Podajemy z jogurtem/serkiem homo (dla starszaków) i owocami.
Porcja dla mamy, taty i dziecka. Jeżeli chcesz porcję dla mamy i dziecka, zrób z połowy 😉
Ania radzi:
Jajka najlepiej wyjąć dzień wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Ja wyjmuję rano, ale robiąc sobie kawę polewam je wrzątkiem w zlewie. Dzięki temu szybko się ubijają 😉
Najważniejsze w omlecie to patelnia, pokrywka i cierpliwość 🙂 Najlepsza patelnia 20 cm, im większa tym brzydszy (płaski) wyjdzie Ci omlet. Ja mam kilka lat patelnię Valdinox PRO 20cm, kosztuje około 40 zł i można ją kupić na allegro i w Empiku. Polecam bardzo 🙂
Jeżeli chcesz użyć cukru to dodaj na początku do jajek, polecam wanilinowy.
Omlet jak sama nazwa mówi smakuje jak biszkopt, jak wolisz mokre omlety ala brownie to polecam Ci omlet z batata z morelami.
Mąkę pszenną możesz zamienić na orkiszową jasną.
Co to znaczy?