Kiedy masz ochotę na szybki deser możesz przygotować biszkopciki z kremem śmietankowym i owocami.
Biszkopciki z kremem śmietankowym i owocami – Składniki:
2 jajka L
20g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka erytrolu
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z erytrolem aż masa będzie puszysta ok 10minut, dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką zgarniając od spodu. Rysujemy koła na papierze i nakładamy masę. Pieczemy 8-10 minut w 180 st bez termoobiegu na środkowej półce.
Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu i za pomocą szpatułki odklejamy biszkopciki. Możesz złożyć delikatnie na pół, ja włożyłam w słoiczki od deserów. Z przepisu wychodzi 7 biszkopcików.
Krem:
Zmiksowałam 3 łyżki mascarpone z 3 łyżkami twarogu z wiaderka (możesz pominąć) i 100ml śmietanki 30%.
Przy alergii na BMK ubij stałą część mleczka kokosowego.
Ania radzi:
Składniki w temperaturze pokojowej. Jeżeli wyjmujesz jajka z lodówki włóż je na chwilę do ciepłej wody.
Możesz ubić białka osobno, zrób jak Ci wygodniej.
Jeżeli używasz w kuchni cukru to ubija jaja z 2 łyżkami cukru.
Krem możesz dosłodzić. Zrób wcześniej i włóż do lodówki, żeby zgęstniał.
Lilce nałożyłam łyżeczkę kremu.
Zrobiłam bez kremu, bo były na wyjście z domu i idealna przekąska. Zostały mi dwa i przypadkowo zostawiłam je bez przykrycia na cały dzień. Zobaczyłam je następnego rana, biorę do ręki – twarde. Spróbowałam i… smakują jak kiedyś te sklepowe z paczki, które jadłam w dzieciństwie suche i maczane w mleku❤️ Powróciły wspomnienia… Nowe wcielenie Twoich biszkoptów. I córeczka też chrupała te suche😉 Myślę, że można je też pokruszyć i podać np. z jogurtem. Więc polecam suszyć😁