Zostało mi trochę cukinii z pysznych placków twarogowych, więc stworzyłam super mięciutkie babeczki z jabłkiem i cukinią. Na pewno sprawdzą się na długie spacery 🙂
Babeczki z jabłkiem i cukinią – Składniki:
2 jajka
100 g jabłka (1 mała szt)
100 g cukinii (pół małej cukini)
40 ml oleju
80ml mleka/napoju roślinnego
120g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajko, olej i mleko mieszam rózgą, dodaję przesianą mąkę,proszek do pieczenia i sodę, krótko mieszam i dodaję starte na grubych oczkach cukinię i jabłko. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masa wychodzi gęsta. Przekładamy do foremek, pieczemy w 180 st 30-35 minut bez termoobiegu. Z przepisu wychodzi 8 sztuk. Można dosłodzić.
Ania radzi:
Cukinię zetrzyj wcześniej, żeby puściła wodę.
Możesz zamienić jedną łyżkę mąki na kakao, wyjdą chyba jeszcze lepsze 😛
Mąkę pszenną możesz zamienić na orkiszową jasną, albo zmieszać z owsianą/jaglaną.
Czy babeczki w środku po upieczeniu są mokre ?