Babeczki z jabłkiem i cukinią

You are currently viewing Babeczki z  jabłkiem i cukinią

Zostało mi trochę cukinii z pysznych placków twarogowych, więc stworzyłam super mięciutkie babeczki z jabłkiem i cukinią. Na pewno sprawdzą się na długie spacery 🙂

Babeczki z jabłkiem i cukinią – Składniki:

2 jajka

100 g jabłka (1 mała szt)

100 g cukinii (pół małej cukini)

40 ml oleju

80ml mleka/napoju roślinnego

120g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajko, olej i mleko mieszam rózgą, dodaję przesianą mąkę,proszek do pieczenia i sodę, krótko mieszam i dodaję starte na grubych oczkach cukinię i jabłko. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masa wychodzi gęsta. Przekładamy do foremek, pieczemy w 180 st 30-35 minut bez termoobiegu. Z przepisu wychodzi 8 sztuk. Można dosłodzić.

Ania radzi:

Cukinię zetrzyj wcześniej, żeby puściła wodę.
Możesz zamienić jedną łyżkę mąki na kakao, wyjdą chyba jeszcze lepsze 😛

Mąkę pszenną możesz zamienić na orkiszową jasną, albo zmieszać z owsianą/jaglaną.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

32 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Agnieszka

Czy babeczki w środku po upieczeniu są mokre ?

Monika

Czy cukinię obieracie dla niemowlaka? Czy ścieracie ze skórką?

Marta

Są pyszne, robiłam już wiele razy z bananem. Dziękuję za przepis i za ten blog ☺

Monika

Aniu, zawsze mam problem z konsystencją ciast na wszelkiego rodzaju muffiny. Chciałabyś wrzucać foty jak to wygląda u Ciebie?

Aleksandra

Aniu, robiłam babeczki wg Twojego przepisu – są mega smaczne, urosły, ale są jak dla mnie za bardzo przypalone. Ustawiłam piekarnik tak jak pisałaś, czas 30 minut. Po 20 minutach przykryłam papierem do pieczenia, bo widziałam, że robią się ciemne. Blachę ustawiłam na środku piekarnika. Jak myślisz, co mogę zrobić następnym razem, żeby nie były takie przypalone? Zmniejszyć czas, temperaturę?

Patrycja

Czy można je mrozić?

Patrycja

Mrozilam. Są idealnie pyszne 🤩

Hania

Bardzo smaczne babeczki, pomimo braku cukru dzięki jabłku są lekko słodkie. Dzięki za podpowiedź do jakiej konsystencji dążyć. U mnie wyszło wiecej cukinii (190 g po obraniu) i jabłka (170g przed obraniem), więc pozostałe składniki dawałam na oko. Użyłam naślą klarowanego zamiast oleju i pominęłam proszek do pieczenia. Moje zmienione proporcje pozostałych składników to: 150 g mąki (po 50 gryczanej, jaglanej i kukurydzianej), 60 ml masła, 100 ml mleka (dałam sojowe), płaska łyżeczka sody, jajka jak w orginalnej wersji czyli 2. Zostawiam może komuś się przyda.

Hania

przepraszam za zamianę słowa, miałam na myśli masło klarowane

Iza

Wygląda pysznie, czy da się zrobić z zamiennikiem jajka? Mamy alergię bmk i bj

Magdalena

Robiłam
Da się z bananem 😉
Ania dzięki za inspirację !
Zaglądam tu niemalże każdego dnia <3

Kasia

Czy wcześniej w przepisie było mleko? 🤔

Kasia

Oczywiście, że nie wyrzuciłam ☺ nie marnuję w taki sposób jedzenia😉

Kaisa

Nie wiem czemu, ale u mnie nie wyszło już przy samym łączeniu składników 😑 zmiksowałam jajko z olejem, ale wychodzi na to, że jest ewidentnie za dużo mąki i nie byłam w stanie tego połączyć….
Szkoda

Agata

U mnie niestety to samo, szkoda.

Agata

Na łączeniu ubitego jajka i oleju z mąką. Z zegarkiem w ręku nie robiłam, ale wydaje mi się, że było puszyste i ok 5 minut, może to było powodem, bo masa była taka luźniejsza. Też robiłam z wagą, dodałam mleko i się jakoś połączyło i upiekło, ale to raczej nie tak miało być.

Kasia

Tak, robiłam z waga ( dałam mąkę orkiszową) jajko było puszyste, aczkolwiek ubijałam krócej niż 5 min 🤔 może to było powodem…

Dajana

Jutro je zrobię 😄😄😄