Tylko dwa składniki dzielą Cię, żeby delektować się tym pysznym posiłkiem 😛 Knedle z kaszy jaglanej najlepiej zaserwować na kolację, gdzie wcześniej gotujesz kaszę, a wieczorem robisz kulki. Wolisz kolację wytrawną? Zaserwuj knedle na szpinaku z serem, polej pesto, albo dodaj do nich ulubione zioła.
Knedle z kaszy jaglanej – Składniki:
100g kaszy jaglanej (torebka)
15g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
ok. 450ml płynów (u mnie woda z mlekiem)
łyżka masła
cynamon
cukier kokosowy*
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalać wodą (ok. 450ml) i gotować 20 minut. W tym czasie kasza powinna wchłonąć płyny. Zestawiamy z gazu i blendujemy. Studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie blendujemy. Moczymy ręce w wodzie. Formujemy kulki, wrzucamy na wrzątek zmniejszając gaz. Po wypłynięciu gotujemy 4 minuty na średnim ogniu.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon i gotujemy na małym ogniu. Ugotowane knedle wkładamy na patelnię, obtaczamy w maśle z cynamonem dla maluszka. Dodajemy cukier kokosowy i obtaczamy wersję dla mamy 😛
Podałam na puree z nektarynki. Polecam takie zestawienie smaków 😉 Z porcji wychodzi 8 sztuk.
Ania radzi:
Jeżeli masa jest rzadka dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Możesz też dać jedną łyżkę kokosowej, albo owsianej.
Porcja jest dobra dla mamy i niemowlaka, dla starszego dziecka zrób z podwójnej porcji. Resztę zamrozisz (ja tak zrobiłam). Będzie awaryjnym posiłkiem, albo dodatkiem do wytrawnego dania zamiast ziemniaków.
Jeżeli będziesz mrozić to rozłóż na płasko w zamrażarce, a dopiero później powkładaj do torebek (unikniesz posklejanych knedli).
Cukier kokosowy możesz zamienić na cukier brązowy, miód.
Przy alergii na BMK możesz użyć oleju kokosowego, albo zrobić samą posypkę z cynamonu.
Możesz rano zrobić budyń kokosowy, ugotować więcej kaszy i wieczorem zrobić knedle.
A czy zamiast maki ziemniaczanej mozna dodac tylko owsiana albo orkiszowa?