Kasza gryczana zapiekana z brokułem i kalafiorem

You are currently viewing Kasza gryczana zapiekana z brokułem i kalafiorem

Miałam ochotę na jakąś zapiekankę, ale makarony jemy ostatnio za często, więc wpadłam na pomysł, że będzie kasza gryczana zapiekana z brokułem i kalafiorem.

Kasza gryczana zapiekana z brokułem i kalafiorem – Składniki:

100g kaszy gryczanej prażonej
kilka różyczek brokuła i kalafiora

2 łyżki czosnku staropolskiego/1 ząbek czosnku

100g jogurtu naturalnego/wege/śmietanki 30%

1 jajko

2 łyżki parmezanu

sól, pieprz*

szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Kaszę i warzywa gotujemy (krócej niż na opakowaniach). Jajko miksujemy z jogurtem/śmietanką, przyprawami, parmezanem. Wykładamy do naczynia kaszę, na to układamy warzywa i polewamy jogurtem. Do swojej porcji dodaję sól i pieprz*. Pieczemy w 180stopniach ok 30minut bez termoobiegu. Wyjmujemy i posypujemy szczypiorkiem, albo pietruszką.

Ania radzi:

Możesz dodać do zapiekanki kurczaka, albo inne mięso.

Zamiast parmezanu może być ser żółty.
Polecam przyprawę czosnek staropolski.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ola

Czy z kaszy gryczanej białej tez wyjdzie ?

Gosia

Pychota!