Pyszna, rozgrzewająca, aromatyczna zupa z cukinią i soczewicą. Mam nadzieję, że wstęp już cię zachęcił 😊 Ja zjadłam tą zupę u siostry i wiedziałam, że musi się tu pojawić 😛
Zupa z cukinią i soczewicą – Składniki:
250g soczewicy czerwonej
puszka pomidorów krojonych
1 cukinia
4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz
1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka suszonych warzyw (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Soczewicę namaczamy w zimnej wodzie (najlepiej 1h), następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Cebulę drobno kroimy i czosnek, podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy po chwili liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy. Zalewamy ok 2 L wody. Gotujemy 20 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i pomidory z puszki. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Na talerzu dodaję sól i pieprz. Można posypać kolendrą, albo pietruszką.
Ania radzi:
Ziemniaki możesz dodać 10 min później niż marchewkę, potrzebują mniej czasu na gotowanie. Ja dodaję razem, mi nie przeszkadza jak są bardzo miękkie 😊
Szukaj dobrej przyprawy Curry bez soli.
Jak kochacie cukinię to na pewno pozytywnie Was zaskoczy owsianka z cukinią.
Czy soczewica może być już gotowa ze słoika do zupki jak i do makaronu z soczewica?