Serowe gofry z batata sprawdzą się na śniadanie, obiad jak i kolację. Nie masz gofrownicy? Zrób z tego placki 😉.
Serowe gofry z batata – Składniki:
2 jajka
ok. 200g batata (pół)
4-5 łyżek startego sera (u mnie parmezan)
czosnek granulowany, pieprz
Przygotowanie:
Batat ścieramy na grubych oczkach i odsączamy z wody. Stawiam pod kątem pojemnik, żeby woda spływała 😊. Roztrzepujemy jajka, dodajemy ser i batat. Mieszamy z przyprawami – masa powinna być gęsta. Do tej masy jak na zdjęciu dodałam jeszcze batat 😊.
Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Nie otwieramy podczas pieczenia. U mnie przy mocy 1500W piekę 4min 15 sek. Podałam z jajkiem sadzonym, awokado, pomidorkami i szczypiorkiem. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Zapewne będziesz się zastanawiać po przeczytaniu przepisu, ile jajek może dziecko. Najczęściej źródła mówią o 1 jajku dziennie powyżej roku. Pamiętaj, że dziecko dostanie z tego ok 30%. Poniżej roku możesz podać z guacamole lub pastą warzywną, hummusem, twarożkiem.
Przy alergii na BMK pomiń ser, użyj płatków drożdżowych nieaktywnych (kupisz w większych marketach i Rossmannie).
Nie masz batata – zrób z marchewki też powinny być smaczne 😊
Parmezan przed rokiem podajemy z mleka pasteryzowanego. Po roku, jeśli mamy z mleka niepasteryzowanego poddajemy obróbce termicznej. A co jeszcze zrobisz z batata? Zerknij tutaj 😊.
Bataty surowe ? Czy już upieczone ?