Mega szybka przekąska, ciasto, albo batoniki. Pieczona kaszka kukurydziana z gruszką i migdałami to też smaczna propozycja na śniadanie.
Pieczona kaszka kukurydziana z gruszką i migdałami – Składniki:
100-120g kaszki kukurydzianej
500ml mleka
1 łyżka masła
1 gruszka
migdały
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z łyżka masła, dodajemy kaszkę i mieszamy aż zgęstnieje. Przelewamy do formy do zapiekania. Układamy gruszkę pokrojoną w plastry i posypujemy migdałami. Pieczemy w 180 st. C. ok. 20 minut (aż gruszka będzie miękka).
Najlepsza tego samego dnia. W wersji dla starszaków koniecznie polejcie miodem 😛
Ania radzi:
Nie sugeruj się zdjęciem, najlepsza będzie kaszka w mniejszej proporcji (połowa tego co na zdjęciu) i gruszka cienko pokrojona.
Każda kasza inaczej chłonie płyny. Masa nie może wyjść lejąca, ani bardzo zbita.
Czy mogę użyć kaszy kukurydzianej? Nie mam pomysłów jak ją wykorzystać :/