Makaron z łososiem mleczkiem kokosowym i dynią

You are currently viewing Makaron z łososiem mleczkiem kokosowym i dynią

Makaron z łososiem mleczkiem kokosowym i dynią robimy nie tylko jesienią 😛 U nas są zawsze zapasy zamrożonej dyni, polecam, bo ten owoc (tak, owoc :))) idealnie pasuje do dań słodkich jak i wytrawnych i warto mieć ją w zamrażarce.


Składniki:

100g makaronu (polecam Barilla)

150g łososia (u mnie mrożony)

200g dyni (u mnie mrożona)

60g marchewki (1 sztuka)

1 cebula

ząbek czosnku

150ml mleka kokosowego (Real Thai z kartonu)

szczypiorek

łyżeczka słodkiej papryki

pól łyżeczki imbiru (jest bardzo intensywny, więc możesz dać szczyptę)

do swojej porcji: sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:
Pokroić marchewkę i cebulę, wrzucić na patelnię i zalać wodą ok 200 ml (nie smażę dla Lilki na oleju, możesz to zrobić na oleju rzepakowym, albo oliwie z oliwek). Gotujemy aż warzywa będą miękkie (woda powinna odparować) i dorzucamy dynię i łososia, zalewamy mleczkiem. Przykrywamy i chwilę dusimy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię (Lilce gotuję 5 minut dłużej niż na opakowaniu), przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Karolina

Pytanie za sto punktów! Nigdy nie robiłam nic z dyni – obieram ją i po prostu kroję? i to cała filozofia? 😀