Makaron z łososiem mleczkiem kokosowym i dynią robimy nie tylko jesienią 😛 U nas są zawsze zapasy zamrożonej dyni, polecam, bo ten owoc (tak, owoc :))) idealnie pasuje do dań słodkich jak i wytrawnych i warto mieć ją w zamrażarce.
Składniki:
100g makaronu (polecam Barilla)
150g łososia (u mnie mrożony)
200g dyni (u mnie mrożona)
60g marchewki (1 sztuka)
1 cebula
ząbek czosnku
150ml mleka kokosowego (Real Thai z kartonu)
szczypiorek
łyżeczka słodkiej papryki
pól łyżeczki imbiru (jest bardzo intensywny, więc możesz dać szczyptę)
do swojej porcji: sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Pokroić marchewkę i cebulę, wrzucić na patelnię i zalać wodą ok 200 ml (nie smażę dla Lilki na oleju, możesz to zrobić na oleju rzepakowym, albo oliwie z oliwek). Gotujemy aż warzywa będą miękkie (woda powinna odparować) i dorzucamy dynię i łososia, zalewamy mleczkiem. Przykrywamy i chwilę dusimy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię (Lilce gotuję 5 minut dłużej niż na opakowaniu), przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.
Pytanie za sto punktów! Nigdy nie robiłam nic z dyni – obieram ją i po prostu kroję? i to cała filozofia? 😀