Tak przygotowana jajecznica jest najzdrowsza dla małych brzuszków 🙂 Ale nie tylko dla niemowlaka, po roku też tak możecie robić. Ja po roku jak zauważyliście czasem zrobię coś podsmażonego, ale jak dla nas robię jajecznicę smażoną z cebulką to wolę Lilce zrobić taką wersję.
Jajecznica dla niemowlaka – Składniki:
1 jajko
łyżeczka oliwy z oliwek
i tyle 🙂
Przygotowanie:
W miseczce rozbijam jajko i roztrzepuje widelcem. Przygotowuję kąpiel wodną-mały garnek z wodą i szklaną miską (patrz zdjęcie). Jak woda się zagotuje dodaję oliwę. Czekam chwilę aż się podgrzeje i dodaję jajko. Przykrywamy (nie jest to konieczne). Kilka razy mieszamy. Jak jajko się zetnie przekładamy na talerzyk.
Ania radzi:
Możesz do masy dodać zioła, albo posypać. Na początek najlepiej podawać z delikatnymi przyprawami: koperek, pietruszka, lubczyk, majeranek, bazylia, oregano.
Zamiast oliwy możesz dać olej rzepakowy albo masło. Ja jajecznicę podałam w towarzystwie chleba z masłem, więc wybrałam oliwę z oliwek.
Robiłam też w miseczce metalowej.