Też się zastanawiacie zawsze co zabrać ze sobą na spacer? Ciągle tubki i banany? 😛 Mam dla Was propozycję na ciasteczka marchewkowe w 5 minut. Są pyszne i mięciutkie.
Składniki:
60g marchewki (1 mała)
1 jajko
10g mąki kokosowej
20g mąki pszennej
20g mąki owsianej
50ml mleka
10g masła orzechowego (arachidowego/migdałowego/z orzechów włoskich) 1 płaska łyżka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, resztę składników miksujemy, dodajemy marchewkę i mieszamy.
Wykładamy na talerz (albo jak u mnie na papier do pieczenia na talerzu z mikrofalówki), nakładamy łyżką ciastka i wkładamy na 3 minuty do mikrofalówki (u mnie 750W). Robię 2 porcję, 1 dla Lilki, a potem swoją dosładzam.
Z przepisu wychodzi 8 szt.
Ania radzi:
Możesz ciasteczka upiec w piekarniku, 180 stopni ok 20 minut.
Mąka kokosowa to zblendowane wiórki, a mąka owsiana zblendowane płatki owsiane, więc możesz zrobić je sam/a.
Inne mąki też mogą być, robiłam różne kombinacje i umieściłam w przepisie te, które mi smakują najbardziej.
Zamiast mleka krowiego możesz dać napój roślinny.
Czy można dać po prostu 50 g mąki pszennej?