Kiedy w domu mam 2kg truskawek, jedyne warzywo szpinak i otwarte mleczko kokosowe po wczorajszych pysznych lodach jagodowych to powstaje makaron ze szpinakiem i truskawkami. Eksperymenty są najlepsze uwierzcie mi 😛
Makaron ze szpinakiem i truskawkami – Składniki:
100g makaronu
4 garście szpinaku
100-150ml mleczka kokosowego
8 truskawek (lub więcej :P)
1 ząbek czosnku
1 łyżka parmezanu
ser feta (opcjonalnie/POLECAM)
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Na patelnię wlać mleczko, dodać szpinak i kilka minut gotować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany makaron, parmezan i truskawki, wymieszać i gotowe 🙂 Posyp serem feta wg uznania.
Ania radzi:
Możesz truskawki dodać na talerzu. Ważne, żeby długo ich nie podgrzewać.
Pamiętaj, że ser feta zawiera sól, podajemy takie produkty rzadko i w małych ilościach.
Zamiast mleczka kokosowego użyj śmietanki 30%.
Możesz zagęścić na koniec łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w odrobinie wody.
Przy alergii na BMK pomiń sery.